"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

joi, 9 octombrie 2014

Fariseii si sambata !


“ Una din cele mai grele acuzatii pe care I-o aruncau lui Hristos dusmanii Lui, pe toata perioada vietii Sale publice, a fost ca nu respecta odihna sambetei. Amintiti-va cat de mult L-au infruntat cand, in ziua sambetei, l-a vindecat pe orbul cel din nastere ( Ioan 9,1-38); cand in ziua de sambata, a vindecat-o pe femeia cea garbova( Luca 13,10 )si in alte situatii.
Desigur, Hristos, ca iudeu, respecta legea dumnezeiasca prin care sambaata era randuita ca zi nelucratoare, insa nu accepta interpretarile meschine pe care I le dadeau fariseii cei rataciti si ceilalti. Dumnezeu randuise sambata ca zi nelucratoare ( Iesirea 20,8 ) pentru ca iudeii sa aiba posibilitatea de a-L slavi pe Domnul si Dumnezeul lor, odihna cea sfanta in cinstea Domnului ( Iesirea 16,23 )- de aceea le era interzis sa munceasca in acea zi.
Era interzis printre altele, sa duca in spate greutati. Insa fariseii cei bolnavi la suflet, pentru a arata poporului ca au mare evlavie, au “ extins “ aceasta porunca, si nu numai aceasta, asa incat porunca cea folositoare de suflet ( “ Lasati lucrul vostru , sa-L slaviti pe Dumnezeu”) au facut-o ucigasa de suflet, chinuind astfel poporul lui Dumnezeu.Greutatea legal permisa era, dupa farisei, cea a unei smochine uscate. Dar si aici aveau o problema : ce se intampla daca cineva cara o smochina uscata mai mare decat cele obisnuite ? Cu siguranta, daca o cara intreaga, era o incalcare a legii. Daca o taia in doua si cara cate o jumatate, mai era oare o incalcare a legii sambetei ? Unii ziceau ca da , altii ca nu, si se certau intre ei. Mai mult: croitorul trebuia sa-si scoata cu o zi inainte acul ( semnul meseriei sale ) din haina, de la rever, caci daca ii cadea in ziua sambetei nu ii era permis sa se aplece si sa-l ridice. Poate daca ii cadeau ceva bani s-ar fi aplecat sa ii ia !
La fel de problematic era pentru farisei si daca tatal sau mama aveau voie, in zi de sambata , sa-si ridice si sa-si imbratiseze copii; si multe alte lucruri de ras, cu care chinuiau lumea.In aceasta atmosfera se gasea Hristos. Cum era cu putinta ca Hristos sa Se “ adapteze” acestei atmosfere ?! Scoala-te ia-ti patul tau si umbla ! , i-a spus paraliticului in zi de sambata ( Ioan 5,8 ). Nu i-a zis doar : Ridica-te din pat si vino maine, cand nu e zi de odihna, sa-ti iei patul, ci : Acum ridica-te, ia-ti patul si umbla ! Si indata omul s-a facut sanatos, si-a luat patul si umbla ( Ioan 5,9 ).
Inchipuiti-va reactia fariseilor cand l-au vazut pe cel care cu putin inainte era paralizat sa ridice in sambata intreg patul pe umar, in vreme ce le era interzis sa ridice pana si un cuisor ! S-au infuriate cu totul ( Ioan 5,16 ) si, in ciuda tuturor explicatiilor ulterioare ale lui Hristos ( Ioan 5,19; Marcu 3,1 ; Luca 13,15 ) nu s-au schimbat cu nimic. “ Pe arap, oricat l-ai spala, doar strici sapunul “ zice un proberb cu talc. Dar , in timp ce se osteneau pentru odihna sambetei, aceiasi, cand erau ei la ananghie, o ignorau cu buna stiinta. Dovada : Legea spunea ca, pentru a manca mielul de Pasti, nu trebuie sa vii in contact cu paganii( Numerii 9,6 ). Pilat nu era iudeu, ci pagan. In ajunul Pastelui, adica vineri, aceia trebuiau sa-L duca pe Hristos la Pilat pentru a le semna condamnarea la moarte si “ ei n-au intrat in pretoriu , ca sa nu se spurce si sa manance Pastile ( Ioan 18,28 ).L –au lasat pe Hristos la poarta, de unde L-au preluat soldatii romani. Aici deci au tinut legea, deoarece doreau sa manance Pastile. Insa in ziua imediat urmatoare, sambata, cand incepuse Pastele, au calcat in picioare, cu buna-stiinta dumnezeiasca lege ! “
Iar a doua zi, care este dupa vineri, s-au adunat arhiereii si fariseii la Pilat ( Matei 27,62) si nu s-au dus doar unul, ci au mers ,multi ! Au cerut custodie, adica paza militara, care sa pazeasca mormantul lui Hristos, ca nu cumva ucenicii Lui sa-I fure trupul sis a spuna ca a inviat ( Matei 27,63-64 ). Vedeti cum ura lor fata de Hristos i-a facut sa uite orice lucru cuvios sau sfant ? Doar intamplator se luptau pentru odihna sambetei. Pentru patimile lor se luptau, si nu pentru odihna sambetei.Astfel de oameni L-au rastignit pe Hristos si astfel de oameni continua sa-L rastigneasca “ .



Nota : Fragment preluat din cartea " Hristos necunoscut " autor Vasilios Bacoianis
                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu